Fjällnora friluftsområde

Hem > Fjällnora friluftsområde

Endast några kilometer öster om Uppsala ligger Fjällnora friluftsområde, en av Upplands mest älskade utomhusdestinationer. Naturreservatet innebär att ett uppländskt landskapsavsnitt med gamla, blockrika barr- och lövskogar, bryn med ädellövträd och hassel, ängs- och betesmarker och vattenmiljöer bevaras. Denna pärla bjuder inte bara på en förtrollande skönhet med sina frodiga skogar och skimrande sjöar, utan ger även besökarna en upplevelse av lugn och förnyelse i ett rikt ekosystem.

Historik och bildande:

Fjällnoras historia sträcker sig långt tillbaka, med spår av mänsklig bosättning och interaktion med naturen över århundraden. Dess betydelse som en källa till biologisk mångfald och kulturarv ledde till att det officiellt förklarades som naturreservat 2022. Sedan dess har det varit en bastion för bevarande i regionen.

Flora och fauna:

Besökare till Fjällnora friluftsområde kan förvänta sig att stöta på en imponerande mängd växter och djur. Våtmarkerna och sjöarna är livliga med fågelkvitter från sällsynta arter och glittrande fiskar under ytan. De dämpade skogsområdena ger skydd till rådjur, hare och ett spektrum av smådjur. Varje årstid avslöjar nya aspekter av reservatets ekosystem, vilket gör varje besök unikt.

Aktiviteter och Faciliteter:

Fjällnora erbjuder en mängd olika aktiviteter och faciliteter för alla åldrar:

  • Bad: Med flera välunderhållna badplatser, perfekt för både simning och solbadning.
  • Fiske: För de som vill njuta av stillheten medan de väntar på nästa fångst.
  • Kanotpaddling: Utforska sjöarna med en kanot eller kajak.
  • Vandringsleder: Flertalet vägledande stigar för både korta och långa vandringar.
  • Vintersporter: När sjöarna fryser över kan besökare åka skridsko, och skidspåren öppnas för längdskidåkning.

Regler vid besök:

För att skydda Fjällnora friluftsområde och garantera alla besökare en trevlig upplevelse finns det några grundläggande regler:

  • Undvik att lämna skräp bakom dig.
  • Håll hundar i koppel.
  • Eldning endast tillåten vid särskilda platser.
  • Plocka inte växter eller stör djurlivet.

Grillplatser:

För dem som önskar en ute-picknick finns flera grillplatser spridda över reservatet. Dessa är utrustade med fasta grillar och bänkar. Kom ihåg att alltid följa säkerhetsanvisningarna vid eldning.

Servering:

För dem som inte har med sig egen mat finns det en pittoresk servering i Fjällnora där man kan njuta av traditionella svenska fikabröd, lättare lunchalternativ och uppfriskande drycker.

Fiske:

Fiskeentusiaster kommer att finna Fjällnora sjöarna särskilt tilltalande. Med rätt fiskekort kan besökare fiska efter flera olika fiskarter. Kom ihåg att alltid följa gällande regler och rekommendationer för hållbart fiske.

Hitta hit:

Att resa till Fjällnora är enkel. Från Uppsala kan man ta buss 810 som går direkt till reservatets entré. För dem som föredrar att köra åker du cirka 15 kilometer på väg 282 från Uppsala mot Almunge. Det finns en rymlig parkering tillgänglig.

Mer friluftsliv i Uppsala

Sunnerstaåsens friluftsområde & Sunnerstastugan

Bara en kort resa från Uppsala centrum finner du Sunnerstaåsens friluftsområde, ett paradis för naturälskare. Med sina kuperade terränger, vackra utsikter och den charmiga Sunnerstastugan, är detta område perfekt för både avkoppling och aktiva äventyr. Upptäck vad mer som Sunnerstaåsen och Sunnerstastugan har att erbjuda!

Sandviksbadet i Björklinge

Njut av en sommardag vid Sandviksbadet i Björklinge, en populär badplats känd för sina kristallklara vatten och vackra omgivningar. Detta är den perfekta platsen för familjer att samlas, bygga sandslott eller bara ta ett svalkande dopp. Med faciliteter som omklädningsrum och kiosker, har du allt du behöver för en dag vid vattnet.

Upptäck multiarena

För den som söker en kombination av natur och moderna aktiviteter i Uppsala, erbjuder multiarena en unik upplevelse. Multiarenor kombinerar idrott, lek och samarbete under ett tak, vilket gör det till den perfekta destinationen efter en dag av vandring, simning eller solbadning. Läs mer om vad multiarenor har att erbjuda här.