Österängens idrottsplats

Hem > Österängens idrottsplats

Idrottsplatsen ligger på Petterslundsgatan i Fålhagen och är en av Uppsalas anrika idrottsplatser för fotboll, friidrott och amerikansk fotboll. Tidigare fungerade platsen som lertäkt för tegeltillverkningen vid Vaksala Nya Tegelbruk redan på 1920-talet. Österängen var Uppsalas första kommunala anläggning för idrott. Anläggningen har sedan dess varit den främsta idrottsplatsen i Uppsala tillsammans med Studenternas IP. Student VM i amerikansk fotboll ägde rum här efter en stor ombyggnation för att uppgradera anläggningen. Idag är den huvudanläggning för bland annat IFK Uppsala fotboll, friidrottsgymnasiet i Celsiusskolan och Uppsala IF friidrott.

Anläggningen

  • Planstorlek 105x65 m med konstgräs och belysning
  • Friidrott 4 st löparbanor med gummiasfalt
  • Publikkapacitet 1 500 personer stående
  • Omklädningsrum
  • Toaletter
  • Parkering

Hitta hit

Adress:
Hjalmar Brantingsgatan 42
753 27 Uppsala

Fler idrottsanläggningar i Uppsala

Lötens sportfält

Lötens sportfält är en dynamisk idrottsanläggning som ligger mellan Löten och Kvarngärdet. Med faciliteter som en uppvärmd konstgräsplan och en fotbollshall, är den en central plats för fotbollsaktiviteter i Uppsala. Det är inte bara en destination för fotbollsspelare; det har även tjänat som hemmabas för många lokala idrottsevent, inklusive flera fotbollsturneringar. Läs mer om Lötens sportfält.

Studenternas IP

Studenternas IP är en historisk idrottsplats i hjärtat av Uppsala. Förutom att vara en central arena för fotboll har den också varit värd för olika stora evenemang och kulturella aktiviteter genom åren. Dess centrala läge gör den till en samlingspunkt för sportentusiaster och stadsbor. För en djupare inblick i Studenternas IP och dess rika historia, klicka här.

Uppsala friidrottsarena

Uppsala friidrottsarena är mycket mer än bara en idrottsanläggning; den är ett symboliskt centrum för friidrott i Uppsala. Med sin toppmoderna design och faciliteter, erbjuder den en optimal miljö för atleter att nå sina bästa prestationer. Från spännande tävlingar till inspirerande träningspass, finns det alltid något på gång på denna framstående arena. För mer detaljerad information om friidrottsarenan så kan du besöka vår sida Uppsala friidrottsarena.

Vikten av rätt sportgolv

Varje idrottsanläggning är unik, men en gemensam nämnare som spelar en kritisk roll för idrottarnas prestation och säkerhet är sportgolvet. Ett välutformat sportgolv kan påverka en atlets hastighet, stabilitet och förebygga skador. Från konstgräsfält i Uppsala till inomhushallar över hela landet, har sportgolvets design och materialval blivit vetenskap. Vill du fördjupa dig i världen av sportgolv, deras egenskaper och hur de kan utforma idrottsprestationen? Besök vår utförliga sida om sportgolv här för att lära dig mer.

Rätt sportutrustning gör skillnaden

För varje idrottare, oavsett nivå, är valet av rätt sportutrustning avgörande. Det handlar inte bara om prestanda, utan även om säkerhet, komfort och självförtroende. Olika idrottsgrenar kräver olika typer av utrustning, från fotbollsskor till tennisracketar. Med rätt redskap kan du prestera på topp och minimera risken för skador. Är du nyfiken på de senaste trenderna, teknologierna och rekommendationerna inom sportutrustning? Ta en titt på vår detaljerade guide om sportutrustning.

Nätets betydelse i sporten

Nästan varje idrott, från tennis till volleyboll, kräver någon form av sportnät. De kan verka enkla, men design, storlek och materialval spelar en avgörande roll i hur spelet utförs. Ett väldesignat sportnät kan påverka spelets tempo, precision och övergripande upplevelse. Men hur skiljer sig näten för badminton från ett fotbollsmål? Och vilka faktorer bör man överväga när man väljer nät för en viss sport? Läs mer i vår sportnäts artikel!