Studenternas IP

Hem > Studenternas IP

Studenternas IP, känt av många som "Studenternas", är en betydande idrottsplats i Uppsala. Denna anrika arena har varit plats för många stora idrottsevenemang genom åren och har en rik historia. Anläggningen ligger centralt i Uppsala, intill Stadsträdgården vid Fyrisåns västra strand, med gångavstånd från centralstationen.

Historik

Studenternas IP grundades i början av 1900-talet och har sedan dess varit en central arena för både friidrott, bandy och fotboll i Uppsala. Arenan har genomgått många förändringar under åren, men dess själ och betydelse för Uppsalas idrottsliv har förblivit konstant.

 • 1910-talet: Arenan grundas och tar snabbt en framstående plats inom Uppsalas idrottskretsar
 • 1960-talet: Stora renoveringar genomförs för att anpassa arenan till moderna standarder
 • 1990-talet: Arenan blir värd för flera stora nationella idrottsevenemang, inklusive svenska mästerskap
 • 2010-talet: Diskussioner inleds om behovet av en ny arena

Stora event som ägt rum

Genom åren har Studenternas varit värd för många stora evenemang, från fotbollsmatcher på högsta nivå till nationella friidrottstävlingar. Denna arena har även varit plats för flera svenska mästerskap i olika discipliner.

 • Värd för svenska bandyfinalen år: 1911, 1918, 1921, 1964, 1966, åren 1991-2012, 2018
 • Värd för första landskampen i fotboll 1958 mellan Sverige-Norge
 • Värd för VM-final i isracing 2012 & 2013

Arenan

Studenternas IP är mer än bara en fotbollsplan; det är en samlingsplats med faciliteter för flera olika sporter. Dess ståtliga läktare, omklädningsrum och träningsområden gör den till en av de mest framstående idrottsanläggningarna i regionen. Anläggningen har kapacitet för cirka 10 000 åskådare i sommararenan och cirka 4 500 på vinterarenan.

Till de svenska mästerskapsfinalerna i bandy sätts nya läktare in på vinterarenan för att öka kapaciteten till drygt 20 000 i publiksiffra. Rekordet sattes 2010 då 25 560 åskådare såg matchen.

Publikrekordet för fotboll på Studenternas IP är 12 56 som kom redan 1968.

Ny arena

Diskussionerna om en ny arena har pågått sedan början av 2010-talet. Med en växande befolkning i Uppsala och ett ökat intresse för sport i regionen har behovet av moderna faciliteter blivit tydligt. Sommararenan för fotboll och friidrott började rivas 2017 och 2020 stod en ny modern fotbollsarena klar. I samband med detta fick den nya arenan konstgräs som ersatte det tidigare naturliga gräset. Då friidrotts delen försvann i och med den nya arenan har Uppsala IF och annan friidrottsverksamhet flyttat till faciliteter på Österängens IP och Gränby sportfält.

Hemmalag

Studenternas IP har genom åren varit hemmaplan för många lag från olika sporter.

Fotboll

Bandy

Fakta om arenan

 • Byggår: 2018-2020
 • Publikkapacitet (fotboll): 10 522
 • Loger: 6 stycken
 • VIP-lounge: Kapacitet 700 personer
 • Kiosker: 11 stycken
 • Café/Restaurang: Brasserie21

Hitta hit

Ullåkersvägen 4B
753 09 Uppsala

Med bil

Då Studenternas IP är beläget i centrum så finns det massor av parkeringar inom gångavstånd.

Med buss

Bussarna med linjenummer 100, 3, 4 och 8 passerar alla hållplatsen ”Akademiska Sjukhuset” som ligger precis utanför arenan.

Fler idrottsanläggningar i Uppsala

Österängens idrottsplats

Österängens idrottsplats i Uppsala bär en rik historia från dess tid som lertäkt till att vara staden huvudsakliga idrottsanläggning. Idag är den känd för att vara hem åt IFK Uppsala, friidrottsgymnasiet vid Celsiusskolan och Uppsala IF friidrott. Dess moderna faciliteter och anrika historia gör den till en oumbärlig del av Uppsalas idrottsscen. Läs mer om Österängens idrottsplats här.

Uppsala friidrottsarena

Ett symboliskt centrum för friidrott i staden, Uppsala friidrottsarena erbjuder en högklassig miljö för atleter att utföra sitt bästa. Dess toppmoderna design och omfattande faciliteter speglar regionens engagemang för idrott och välbefinnande. Dyk djupare in i vad Uppsala friidrottsarena har att erbjuda!

Lötens sportfält

Nära stadsdelarna Löten och Kvarngärdet, står Lötens sportfält som en testament till Uppsalas idrottspassion. Med en uppvärmd konstgräsplan och en inomhus fotbollshall, lockar den entusiaster från hela staden och mer. Dess rika historik av fotbollsevent understryker dess betydelse för lokalsamhället. För att lära dig mer om Lötens sportfält och dess faciliteter, eller hur du hittar dit. Besök vår sida om Lötens sportfält.

Säkerhet och funktionalitet med rätt sportnät

När det gäller sportevenemang, särskilt på framstående arenor som Studenternas IP, är det viktigt att ha pålitliga och hållbara sportnät. De tjänar inte bara som en barriär under matcher, men säkerställer också spelarnas och publikens säkerhet. Vare sig det handlar om fotboll, bandy eller någon annan sport, kan rätt nät verkligen förhöja spelupplevelsen. Läs mer om olika typer av sportnät och dess viktiga roll i sportevenemang här.

Fastighetsfinansiering i sportinfrastruktur

Uppsala har sett en växande utveckling av idrottsanläggningar genom åren, vilket har krävt smart och effektiv fastighetsfinansiering. Finansiering av sådana stora projekt som renoveringen av Studenternas IP kräver noggranna planerings- och investeringsstrategier. Vill du veta mer om hur fastighetsfinansiering fungerar?

Den växande trenden av multiarenor

Medan traditionella idrottsanläggningar som Studenternas IP håller en speciell plats i många hjärtan, blir multiarenor en alltmer populär lösning för att tillgodose en mångfald av sporter på samma plats. Dessa faciliteter kan stödja en rad olika sporter och motionssyften, vilket gör dem till en kostnadseffektiv och mångsidig lösning för städer och kommuner. Läs mer om fördelarna och utmaningarna med att bygga och driva multiarenor här.