Sportgolv

Hem > Sportgolv

När det gäller att utforma idrottsanläggningar eller gym är valet av golv av yttersta vikt. Sportgolv är inte bara en yta att röra sig på utan det påverkar alltifrån säkerheten till idrottsutövandets prestanda. För att säkerställa bästa möjliga kvalitet på sportgolvet kan det vara en god idé att vända sig till marknadsledare som Unisport, som har lång erfarenhet av att leverera högkvalitativa sportgolv och idrottsanläggningar i Norden. Låt oss ta en närmare titt på varför rätt golvval är avgörande.

Sportgolv för rätt användningsområde

Val av sportgolv kan variera beroende på den specifika sporten och användningsområdet. Ett golv som är perfekt för basket kanske inte är lämpligt för gymnastik eller dans. Att förstå de olika typerna av sportgolv och deras egenskaper är avgörande för att göra rätt val.

 • Stötabsorption: För aktiviteter med mycket löpning och hopp, som basket eller volleyboll, behöver golvet kunna absorbera stötar för att minska skador såsom meniskskador.
 • Ytfriktion: Vissa sporter, som badminton eller tennis, kräver ett golv med god greppförmåga.
 • Slitstyrka: För sporter med mycket utrustning, som tyngdlyftning, behöver golvet vara hållbart och motståndskraftigt mot slitage.

Golv till sporthall

Sporthallar används ofta för en rad olika sporter. Därför är det viktigt att ha ett mångsidigt golv som kan hantera olika aktiviteter.

 • Multifunktionellt golv: Lämpligt för en mängd olika sporter från basket till badminton.
 • Halkresistent yta: För att förhindra halkskador och ge bästa möjliga grepp.
 • Lätt att underhålla: Med tanke på den ständiga användningen behöver golvet vara lätt att rengöra och underhålla.

Olika typer av golv

Det finns flera typer av sportgolv att överväga:

 • Kombinationselastiska sportgolv: Golvet har en sviktande underkonstruktion i kombination med en punktelastisk beläggning. Är ämnad främst för alla typer av gymnastik och sporthallar anpassade för olika idrotter.
 • Punktelastiska sportgolv: Har en mjuk beläggning, dvs en matta på ett hårt underlag som exempelvis betong. Anpassat till mindre hallar, aktivitetsytor och fritidsgårdar.
 • Ytelastiska sportgolv: Med ett hårt ytskikt som trä läggs det på ett sviktande undergolv. Rekommenderas till sporthallar med fokus på exempelvis basket då man vill ha en så bra bollstuds som möjligt.

Olika användningsområden

Beroende på aktiviteten och miljön kan sportgolv variera. Inomhusaktiviteter som gymnastik kräver ett annorlunda golv än utomhussporter som tennis. Därför är det viktigt att identifiera användningsområdet innan man beslutar om vilket sportgolv man ska välja.

Väg in olika faktorer

När man väljer sportgolv är det inte bara typen av sport som spelar roll. Dessa faktorer är bra att ha i åtanke:

 • Komfort: Golvet ska vara skonsamt för utövaren så att kroppens ligament och leder ej tar skada.
 • Livslängd: Ett nytt sportgolv är en stor investering och bör därför ha en lång livslängd.
 • Underhåll: Golvet ska vara enkelt att hålla rent och fräscht samt slitstarkt.

Tänk även på installationstid, garantier och eventuell miljöpåverkan av materialet. Ett välgenomtänkt beslut om sportgolv ger bästa möjliga upplevelse för både idrottare och åskådare.

Sportnät - En viktig komponent i idrottens värld

Sportgolv är avgörande för säkerhet och prestanda i idrottsmiljöer, men sportnät spelar en lika viktig roll inom många sportgrenar. Vare sig det gäller att skydda åskådare från bollar vid fotbollsmatcher eller att avgöra poäng i en intensiv volleybollmatch, är sportnät en oumbärlig del av sportinfrastrukturen. Dessa nät måste uppfylla specifika kriterier när det gäller hållbarhet, säkerhet och funktion.

Sportutrustning – Komplementet till sportgolv

När du investerar i ett kvalitetsgolv för din idrottsanläggning eller gym, är det minst lika viktigt att tänka på den utrustning som kommer att användas på det. Rätt sportutrustning kan förstärka upplevelsen och funktionen av ditt sportgolv, samtidigt som det ger bästa möjliga prestanda för utövarna. Från basketkorgar till vikter och gymnastikutrustning, säkerställ att din utrustning matchar kvaliteten och ändamålsenligheten hos ditt golv. Utforska vår artikel om sportutrustning här för att komplettera din idrottsplats på bästa möjliga sätt.