Sunnerstaåsens friluftsområde och Sunnerstastugan

Hem > Sunnerstaåsens friluftsområde och Sunnerstastugan

Några kilometer söder om Uppsala, beläget vid Uppsalaåsens sydöstra ände hittar man Sunnerstaåsens friluftsområde. Ett område som med sin unika terräng och mångsidiga aktivitetsmöjligheter, har blivit en samlingsplats för både invånare och turister.

Historik och bildande:

Sunnerstaåsens historia sträcker sig tillbaka till istiden när områdets unika landskap bildades. Friluftsområdets formation har genom åren blivit en plats för rekreation, och med etableringen av Sunnerstastugan har den också blivit en social mötesplats för besökare.

Områdets karaktär

Sunnerstaåsen erbjuder en blandning av kuperad terräng, skogar, ängar och till och med tillgång till Mälarens stränder. Denna variation skapar en biologisk mångfald och erbjuder ett brett spektrum av upplevelser för besökare.

Aktiviteter och Faciliteter:

Det finns en mängd aktiviteter att utforska i Sunnerstaåsens friluftsområde:

  • Vandringsleder: Diverse stigar som slingrar sig genom terrängen och erbjuder fantastiska utsikter.
  • Cykling: Speciellt anlagda cykelvägar som passar både erfarna och nybörjare.
  • Bad: Njut av soliga dagar vid Mälarens rena stränder.
  • Skidåkning: Under vintern förvandlas stigarna till spår för längdskidåkning.
  • Klättring: För dem som vill utmana sig på områdets klippformationer.

Sunnerstastugan:

I hjärtat av friluftsområdet ligger Sunnerstastugan – en träbyggnad som fungerar som en bas för besökare. Här kan man köpa lättare förtäring, hyra utrustning eller bara koppla av med en varm dryck. Med sin mysiga atmosfär och vänliga personal, blir stugan snabbt en favorit bland de som besöker området. Nära sunnerstastugan ligger också Mulleriket med äventyrsstationer där stora som små kan leka och upptäcka spännande saker i naturen. Skogsmullestigen, Skogsmulles koja och Motorikbanan är anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Regler vid besök:

För att bibehålla områdets skönhet och säkerheten för alla besökare:

  • Lämna inget skräp bakom dig.
  • Eldning endast på anvisade platser.
  • Respektera växt- och djurlivet.
  • Följ markerade stigar och vägar.

Sunnerstaåsens friluftsområde och Sunnerstastugan representerar essensen av det svenska friluftslivet. En plats där naturen, kulturen och gemenskapen möts. Oavsett årstid, finns det alltid något att uppleva och upptäcka i denna del av Uppsala län.

Hitta hit:

Från Uppsala centrum är det lätt att nå Sunnerstaåsens friluftsområde. Med regelbundna bussförbindelser och enkla bilvägar, är det enkelt för alla att utforska denna naturskönhet.

Mer friluftsliv i Uppsala

Fjällnora friluftsområde

Bara en kort biltur från Uppsala ligger Fjällnora friluftsområde, en älskad destination för både lokalbefolkning och turister. Med sina frodiga skogar, skimrande sjöar och en mängd aktiviteter, erbjuder Fjällnora en fantastisk blandning av natur och rekreation.

Sandviksbadet i Björklinge

För de som föredrar lugnet vid en insjö framför skogens tystnad, är Sandviksbadet i Björklinge det perfekta valet. Ett stenkast från Uppsala, erbjuder denna idylliska badplats klarblått vatten och avkopplande atmosfär för alla åldrar.